Olsens slægt

Henriks slægt men også min tidligere ægtefælle, nuværende samlever samt min svogers slægt.

Udskriv Tilføj bogmærke

Eskelundgård, ThyregodWarning: Undefined array key "nosuggest" in /customers/f/6/a/olsen-mail.dk/httpd.www/slaegt/genlib.php on line 505
 

Træ: Olsens tree

Notater: Enkelundgaard Mat. nr. 1 A. nævnes 1636 som en enestedgaard, det vil sige at den havde sit jord samlet rundt omkring sine bygninger, i modsætning i landsbyerne der havde deres jord liggende mellem hinandens, derfor kan der godt have været 2 fæstere på den den hørte ikke under Hastrup ligesom de fleste op egnen.
Ved matrikleringen 1662 ved vi ar der er 2 ejere en Johan Michelsen, Middelfart og Henrik Toft, Boltinggaard, fæsterne er nok brødre, de heder Morten og Christian Nielsen og gårdene er lige store, hver med 3 tdr. 2 skp. 2 fdk. 2 alb., landegildet var 1 fdk. smør, 1 lam, 1 gås, 1 skp. havre, 2 høns og 1 rigsdaler gæsteri. Udsæden var 1 tdr. rug og ½ tdr. byg, der kunne avles 2 læs hø.
I 1683 er den ene gård øde og derfor tildømt kongen som det var skik dengang, i 1688 er den stadig øde, senere tilhører den amtmand Otto Knudsen i Trye, han har sikkert fået den for en tjeneste han havde gjort kongehuset.
Den anden fæstes af en Frands Iversen og hans søn Peder Frandsen, Faderen hører vi om sidste gang i 1688, i 1704 er Peder Frandsen alene fæste af begge gårde som er slået sammen igen, hans kone hed Johanne Andersdatter, hun var født i 1644. De blev begge meget gamle Peder døde i Enkelund i 1730, da var begge sønnerne døde året før, Johanne døde hos datteren i Thyregodlund, hun hed Birgitte og var gift med Chresten Pedersen Hole.
Endnu i 1723 er Peder Frandsen fæster endnu nu sammen med sønnen Iver Pedersen, der var født i 1682 og gift med Maren Jensdatter fra Nørre Kollemorten.
Enkelund må være kommet under Hastrup inden 1723 for da Oluf Krabbe overtager Hastrup bliver den, sammen med andet bøndergods sat i pant.
Iver Pedersen boede i Sejrup, hvor han også fæster en gård, han dør i 1729, men da har broderen Mads Pedersen, født i 1686, fæstet af Enkelund, men han dør samme år som broderen 1729, og året efter bliver hans enke Maren Pedersdatter gift med Christen Andersen fra Hedegaard i Ejstrup Sogn,
Mads Enkelund havde to døtre, Maren der blev gift med Niels Jacobsen fra Østergaard i Dørken, og Johanne der blev gift med Niels Sørensen fra Ullerup.
Maren Pedersdatter døde i 1750, året efter blev Christen Andersen gift med Maren Jensdatter fra Uhre i Brande Sogn.
Hans søn Mads Christensen født i 1731,overtager fæstet 1763 men var der kun til 1766, derefter hører man ikke mere om Mads og faderen de er sikkert fraflyttet egnen, for de er ikke døde i Thyregod.
I 1766 overtager birkedommer Schytte, antagelig har hen selv drevet gården, for der nævnes ingen fæster, han køber gården af Schoustrup på Hastrup, men aår ikke at få skøde idet han dør i 1770, han fik to børn medens han bor i Enkelund, men de dør også begge to.
Da birkedommeren dør inden han får skødet gården bliver den bortfæstet igen, det er Christian Pedersen der er fra Kokborg der overtager, den 29 juni 1796 udsteder Schoustrup på Hastrup skøde til Christian Pedersen på gården i Enkelund hartkornet var 4-2-1-2 påtegnet at gården ikke nogensinde havde ligget i fællesskab med andre, prisen var 500 Rdl. Skødet blev først tinglæst 5 marts 1813.
Da hans svigersøn Chresten Pedersen omkring 1800 tallet begynder udstykningen, er den på omkring 600 tdr. land, Chresten Pedersen startede udstykningen som efterhånden blev til en hel by. Chresten havde to sønner Christian (24) der blev gift med en datter fra Thisgaard og Peder der overtog gården, hans søn igen Christian Pedersen født 1837, gift med Jens Klemmensens (501) datter fra Thyregodlund, Mette Jensen, da hun blev enke i 1874, (både Christian og hans forældre døde af tyfus samme år) blev hun gift med købmand Ditlev Lorentsen i Thyregod, hun flyttede til Thyregod til ham, og hendes søster og svoger Anne Marie og Niels Jensen Ulkind (147) flyttedede ind, de havde tidligere haft en gård i Thyregodlund. mat. nr. 3 b, men kom fra Arnborg hvor de havde en ejendom, skødet på gården havde Lorentsen indtil han solgte til sin nevø, Jens Clemmensen Jensen i 1883. I 1888 er besætningen på 2 heste, 6 køer, 1 ungkreatur, 1 gris 6 får og 20 fjerkræ.
Da han dør i 1932, bliver sønnen Kristen Clemmensen bestyrer for sin mor Marianne Nissen der stammer fra Ålbækgård, hun sælger gården til sin sønnen i 1936, han blev gift med Sørine Hansen fra Give, ægteskabet var barnløst, så i 1986 overtager deres nevø Jens Clemmensen fra Kollemorten gården.

Adresse : Breddegrad: , Længdegrad:


Død

Match 1 til 1 fra 1

   Efternavn, Fornavn    Død    Person-ID   Træ 
1 Frandsen, Peder  dec. 1730Eskelundgård, Thyregod I1012 Olsens tree 

Webstedet drives af The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.0.1, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Opdateres af Henrik Olsen.

God fornøjelse!